luni, 29 septembrie 2014

Margelele Kiffa

Margele Kiffa sau margele din pulbere de sticla , denumite asa dupa orasul cu acelasi nume din Mauritania erau fabricate cu cele mai simple materialele si unelte disponibile - margele de sticla sau fragmente ale acestora , flacoane de sticla , cutii de tabla , cioburi de ceramica, nuiele , ace , gumă arabica, etc.
Conform studiilor, realizarea de margele din praf de sticla in Africa  dateaza de cateva sute de ani dar  totodata sunt considerate a copia margele mai vechi , islamice , de tipul facut în Fustat.
Sticla care era macinata fin intr-o pulbere,  se amesteca cu un liant precum saliva sau guma arabică diluata în apa . Decoratiunile si margelele erau realizate din aceasta pasta de sticla, ce mai departe era  aplicata cu un instrument ascutit , de obicei, un ac de otel . Bilele obtinute erau plasate în recipiente mici , de multe ori cutii de sardine si încalzite pentru a fuziona sticla pe foc deschis.
Margele Kiffa au fost realizate în diverse forme : triunghiuri albastre, rosii ,  policrome cu galben , negru , alb , rosu si albastru Chevron - tip si decoratiuni care seamănă cu ochii , în formă de diamant , trabuc conice , precum si o varietate de perle mici sferice si aplatizate . Persoanele care purtau aceste  podoabe considerau ca acestea aveau proprietati asemanatoare amuletelor. Margelele in forma de diamant erau montate pe bratari , cusute pe benzi de piele si aranjate în seturi traditionale alcatuite dintr-un raport specific de la albastru la rosu la specimene policrome,  puterea lor constand in a proteja si de a spori fertilitatea. Margele de formă triunghiulara si sferice au fost purtate ca ornamente de par si in ansambluri traditionale compuse din două seturi complementare de trei triangulare, unul albastru , unul rosu și unul policrom. Multe dintre micile margele sferice sau aplatizate au fost ornamente de par sau purtate în coliere in diferite combinatii cu alte perle de sticla si piatra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza pentru noi!